Online Terapi

Geleneksel terapi gibi, online terapinin de amacı kişinin refahını iyileştirmek, anksiyete ve depresyon gibi zihinsel sağlık sorunlarının semptomlarını azaltmak ve bunların temel nedenini bulup anlamaktır. Tek fark, danışanların ve terapisin yüz yüze seanslara katılmak yerine sesli ve görüntülü arama yoluyla iletişim kurmasıdır.

Online terapi, zihinsel sağlık alanında daha fazla erişilebilirlik, kolaylık ve maliyet etkinliği sunan özellikle Pandemi süreci sonrasında çağdaş bir gelişme olarak ortaya çıkmıştır. Ancak geleneksel, yüz yüze terapiyle karşılaştırıldığında etkinliği ve ikisi arasındaki temel farklar hakkında sorular ortaya çıkmıştır. Bu yazıda bu soruları derinlemesine inceleyeceğiz ve ihtiyaçlarınıza uygun en iyi online terapi hizmetlerini bulmanız için size en iyi ipuçlarını vereceğiz.

Online terapi, bireylerin bilgisayar, akıllı telefon veya tablet aracılığıyla erişilebilen çevrimiçi bir platform aracılığıyla lisanslı terapistlerle bağlantı kurmasına olanak tanır. Bilişsel davranışçı terapi (CBT), geleneksel psikoterapi ve bütünsel terapi de dahil olmak üzere, yüz yüze terapiyle aynı yaklaşımların çoğunu benimser. Temel fark, seanslarınızın bir terapistle aynı odada oturmak yerine canlı görüntülü görüşme yoluyla gerçekleşmesidir.

En iyi online danışmanlık uygulamaları geleneksel terapiye göre birkaç avantaj sunar. Genel bir kural olarak daha ucuzdurlar. Çoğu platform, internet bağlantınız olduğu sürece istediğiniz zaman, istediğiniz yerden terapistinize mesaj göndermenize izin verdiğinden, birçok açıdan daha kullanışlıdırlar. Son olarak, bugün pek çok kişi sanal bir ortamda ve evlerinin rahatlığında açılmayı daha kolay bulur.

Online Terapi Ne Kadar Etkilidir?

Depresyon, anksiyete ve bağımlılık da dahil olmak üzere en yaygın zihinsel sağlık sorunlarının çoğu için online terapinin geleneksel, yüz yüze terapi kadar etkili olduğuna dair giderek artan kanıtlar var.

Lancet Journal of eClinicalMedicine’de yayınlanan yakın tarihli bir meta çalışma, çevrimiçi terapi üzerine 17 bireysel çalışmanın sonuçlarını inceledi ve elektronik BDT (eCBT) şeklindeki çevrimiçi terapinin “depresyonu azaltmada yüz yüze BDT’den daha etkili olduğunu” buldu. semptom şiddeti” ve “katılımcı memnuniyeti açısından iki müdahale arasında anlamlı bir fark bulunmadığı” ifade edilmiştir.

Bilişsel davranışçı terapi, başarısı kanıtlanmış popüler bir terapötik müdahaledir. Aslında depresyon, anksiyete, bağımlılık ve madde bağımlılığı, düşük özgüven ve daha birçok sorunu olan bireylere yardım etmede en yaygın kullanılan ve başarılı yaklaşımlardan biridir. Çevrimiçi bir terapi platformu aracılığıyla uygulanan BDT’nin yüz yüze terapi kadar etkili olabileceği gerçeği heyecan verici bir ihtimal.

Diğer çalışmalar da bu bulguları güçlendiriyor. Örneğin CyberPsychology & Behavior’da yayınlanan bir makale, bir terapist ile hastası arasında birlikte çalışırken oluşan ortaklığın (çalışmada “çalışma ittifakı” olarak adlandırılmıştır) çevrimiçi ortamlarda da geleneksel ortamlarda olduğu kadar etkili olduğunu göstermeye yardımcı oldu. . Ayrıca katılımcıların yorumları, birçoğunun sanal oturumlarda kendilerini daha rahat hissettiklerini belirtmişlerdir.

Sıkça Sorulan Sorular