Online Terapi
Geleneksel terapi gibi, online terapinin de amacı kişinin refahını iyileştirmek, anksiyete ve depresyon gibi zihinsel sağlık sorunlarının semptomlarını azaltmak ve bunların temel nedenini bulup anlamaktır. Tek fark, danışanların ve terapisin yüz yüze seanslara katılmak yerine sesli ve görüntülü arama yoluyla iletişim kurmasıdır.
Online terapi, zihinsel sağlık alanında daha fazla erişilebilirlik, kolaylık ve maliyet etkinliği sunan özellikle Pandemi süreci sonrasında çağdaş bir gelişme olarak ortaya çıkmıştır. Ancak geleneksel, yüz yüze terapiyle karşılaştırıldığında etkinliği ve ikisi arasındaki temel farklar hakkında sorular ortaya çıkmıştır. Bu yazıda bu soruları derinlemesine inceleyeceğiz ve ihtiyaçlarınıza uygun en iyi online terapi hizmetlerini bulmanız için size en iyi ipuçlarını vereceğiz.
Online terapi, bireylerin bilgisayar, akıllı telefon veya tablet aracılığıyla erişilebilen çevrimiçi bir platform aracılığıyla lisanslı terapistlerle bağlantı kurmasına olanak tanır. Bilişsel davranışçı terapi (CBT), geleneksel psikoterapi ve bütünsel terapi de dahil olmak üzere, yüz yüze terapiyle aynı yaklaşımların çoğunu benimser. Temel fark, seanslarınızın bir terapistle aynı odada oturmak yerine canlı görüntülü görüşme yoluyla gerçekleşmesidir.
En iyi online danışmanlık uygulamaları geleneksel terapiye göre birkaç avantaj sunar. Genel bir kural olarak daha ucuzdurlar. Çoğu platform, internet bağlantınız olduğu sürece istediğiniz zaman, istediğiniz yerden terapistinize mesaj göndermenize izin verdiğinden, birçok açıdan daha kullanışlıdırlar. Son olarak, bugün pek çok kişi sanal bir ortamda ve evlerinin rahatlığında açılmayı daha kolay bulur.
Depresyon, anksiyete ve bağımlılık da dahil olmak üzere en yaygın zihinsel sağlık sorunlarının çoğu için online terapinin geleneksel, yüz yüze terapi kadar etkili olduğuna dair giderek artan kanıtlar var.
Lancet Journal of eClinicalMedicine’de yayınlanan yakın tarihli bir meta çalışma, çevrimiçi terapi üzerine 17 bireysel çalışmanın sonuçlarını inceledi ve elektronik BDT (eCBT) şeklindeki çevrimiçi terapinin “depresyonu azaltmada yüz yüze BDT’den daha etkili olduğunu” buldu. semptom şiddeti” ve “katılımcı memnuniyeti açısından iki müdahale arasında anlamlı bir fark bulunmadığı” ifade edilmiştir.
Bilişsel davranışçı terapi, başarısı kanıtlanmış popüler bir terapötik müdahaledir. Aslında depresyon, anksiyete, bağımlılık ve madde bağımlılığı, düşük özgüven ve daha birçok sorunu olan bireylere yardım etmede en yaygın kullanılan ve başarılı yaklaşımlardan biridir. Çevrimiçi bir terapi platformu aracılığıyla uygulanan BDT’nin yüz yüze terapi kadar etkili olabileceği gerçeği heyecan verici bir ihtimal.
Diğer çalışmalar da bu bulguları güçlendiriyor. Örneğin CyberPsychology & Behavior’da yayınlanan bir makale, bir terapist ile hastası arasında birlikte çalışırken oluşan ortaklığın (çalışmada “çalışma ittifakı” olarak adlandırılmıştır) çevrimiçi ortamlarda da geleneksel ortamlarda olduğu kadar etkili olduğunu göstermeye yardımcı oldu. . Ayrıca katılımcıların yorumları, birçoğunun sanal oturumlarda kendilerini daha rahat hissettiklerini belirtmişlerdir.
Sıkça Sorulan Sorular
Geleneksel terapi gibi, online terapinin de amacı kişinin refahını iyileştirmek, anksiyete ve depresyon gibi zihinsel sorunlarının semptomlarını azaltmak ve bunların temel nedenini bulup anlamaktır. Tek fark, danışanların ve terapisin yüz yüze seanslara katılmak yerine sesli ve görüntülü arama yoluyla iletişim kurmasıdır. Online terapiler tıpkı yüzyüze terapilerde olduğu gibi gerçekleşmektedir. Terapistin yaklaşımı, seansların süresi ve yapılandırılması gibi tüm konular terapist tarafından aynı ciddiyet ve hassasiyetle ele alınmaktadır.
Online terapi, geleneksel yüz yüze terapiye alternatif olarak avantajlı bir bir seçenek sunar. Avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Erişilebilirlik: Online terapi, Kırsal alanlarda yaşayan veya coğrafi konumu nedeniyle terapiye ulaşmakta zorlanan kişiler için oldukça iyi bir seçenektir.
Gizlilik ve Konfor: Online terapi evde veya seçeceğiniz herhangi bir özel mekanda terapi yapma olanağı sağlar. Bazı danışanlara yüz yüze terapi için terapi merkezlerine gitmek zorlayıcı olabilir. Online terapiler gizlilik konforu sağladığı için iyi bir seçenek olabilir.
Esneklik: Online terapi geleneksel terapiye göre daha esnek randevu saatleri sunabilir. Esnek zaman dilimi sunabilmesi iyi bir seçenek olabilir.
Coğrafyadan Bağımcız Çeşitli Uzmanlardan Destek Alma İmkanı: Coğrafi kısıtlamalar veya farklı bir ülkede yaşıyorsanız saat farklılıkları gibi ksıtlamalar sorun olmayacağı için, istediğiniz coğrafyadan istediğiniz uzmanla çalışma olanağına sahip olabilirsiniz. Üstelik belirli bir uzmanlık alanında uzmanlaşmış bir terapist arıyorsanız, online terapi size daha fazla seçenek sunabilir.
Evet, online terapinin bazı dezavantajları olabilir, şöyle sıralayabiliriz:
Teknolojik Sorunlar: Seans sırasında internet kesintileri, ses veya görüntü kalitesinde düşüklük gibi teknik sorunlar yaşanabilir.
Gizlilik Endişeleri: Online terapi, yüz yüze terapiye göre daha az gizlilik sağlayabilir. Özellikle evde veya işyerinde terapi yapılıyorsa, başkalarının dinlemesi veya rahatsız etmesi riski olabilir. Danışan kendi gizlilik alanını sağlama konusuna dikkat etmelidir.
Non-verbal (Sözsüz) İletişim Eksikliği: Yüz yüze yapılan seanslarda terapist de danışan da birbirinin beden dili gibi non-verbal (sözsüz iletişim) becerilerinden faydalanabilirken, online terapilerde terapistin ve danışanın beden dili ve yüz ifadeleri net görülemeyebilir, bu tür sinyallerin algılanması zor olabilir.
Acil Durumlar için Kısıtlamalar: Online terapi, acil durumlarda hızlı erişim sağlamakta geleneksel terapiye kıyasla daha zor olabilir. Bir kriz durumunda veya acil bir ihtiyaçta, terapistle hızlı bir şekilde iletişim kurmak mümkün olmayabilir.
Sınırlı Bağ Kurma: Yüz yüze terapilerde daha derin bağlar kurulabilirken, online terapilerde danışandan terapiste, terapistten danışana aktarım tam gerçekleşemediğinden bu tür bağları oluşturmak pek kolay olmayabilir.
Teknolojik Becerilerin Gerekliliği: Online terapi yapmak için bilgisayar veya diğer cihazlarla uyumlu olmanız ve bazı temel teknoloji becerilerine sahip olmanız gerekebilir. Bu, bazı danışanlar için bir engel olabilir.
Bu dezavantajlar, online terapinin herkes için uygun olmadığı anlamına gelmez, ancak tercihlerinizi ve ihtiyaçlarınızı değerlendirirken dikkate almanız gereken faktörlerdir.
Pandemi süreci ile birlikte hayatımıza giren ve hızla adapte olan online terapilerin, ne kadar işlevsel olduğuna yönelik gerek ülkemizde gerekse dünyada bir çok araştırma yapıldı. Bu araştırma sonuçlarına göre online terapilerin işlevsel olduğu yönünde pozitif veriler elde edildi. Yüzyüze terapinin mümkün olmadığı durumlarda, hiç terapi alınmamasına alternatif olarak online terapi alınması psikolojik iyi oluşa anlamlı düzeyde katkı sağlamaktadır. Online terapi birçok kişi için umut verici bir alternatiftir ancak herkes için geçerli olmayabilir. Daha önce tanısı konmuş önemli bir ruhsal rahatsızlığınız varsa, kendinize veya başkalarına zarar verme arzusundaysanız terapi tercihinizin yüz yüze olması tavsiye edilmektedir.
Online terapilerde yüzyüze yapılan terapiler gibi aynı etik ve yasal koşullara bağlıdır. Özellikle pandemi sonrası artan online terapi hizmetleri ile ilgili farklı bir yasal düzenleme olmamakla birlikte bazı sınırlamalar getirilmiştir. Bunlar: Şizofreni, Bipolar ve ağır depresyon gibi psikiyatrik tanı almış kişilerin online terapi almaması gerektiği ile ilgili sınırlamalardır. Yine terapistin etkinliğinin sorgulanması yasal sınırlar çerçevesinde danışan tarafından değerlendirilmelidir.
Online terapiler yüzyüze terapiler gibi 45 veya 50 dakika sürmektedir. Görüşmeler online platformlar üzerinden gerçekleştirilmektedir.